Sunt deja client

E-mail
Parola
Am uitat parola

Sunt client nou

Creaza Cont
×

Prefabricate atipice » Gura de varsare » Istoria betonului

Istoria betonului

Cuvantul „beton” are la origine cuvantul latinesc „bitumen” care se folosea cu sensul de smoala sau catran, dar care avea si acceptiunea mai larga de „materie”, amestec ce se intareste repede. El a fost utilizat inca din perioada civilizatiilor antice. In urma numeroaselor studii efectuate asupra materialelor utilizate in constructia piramidelor aflam ca s-a folosit un amestec care avea o compozitie asemanatoare betonului, ca liant al blocurilor imense de piatra.

De asemenea, in timpul Imperiului Roman se folosea un material de constructie numit opus caementicum, care era un beton ce se obtinea din ciment, var, lut, nisip amestecat cu apa si balast. Acest material a revolutionat arhitectura antica si a permis trecerea de la sustinerea rectilinie spre arc si curba. Cu ajutorul betonului, romanii au construit minunile arhitectonice care se pot admira chiar si in zilele noastre: Colosseum, Panteon, Pont du Gard, blocuri de locuinte, poduri si multe altele.

Dupa caderea Imperiului Roman secretul betonului a fost ascuns pana in 1756 cand a fost redescoperit de catre britanicul John Smeaton intr-o formula asemanatoare cu cea utilizata de romani cu aproximativ 13 secole in urma. In 1867 gradinarul francez Joseph Monier incerca sa execute anumite elemente de constructii din beton armat, lucru care a dus rapid la crearea noului material de constructii care era produs din ciment, pietris si apa cu armatura de otel.

Betonul armat a urmat o dezvoltare rapida, mai ales dupa fundamentarea teoretica a calcului si realizarea de noi tipuri de constructii de catre M. Koenen 1886, W. Doehring 1888 si multi altii. Aparitia acestui beton armat a facut ca acest nou material de constructii sa ocupe locul metalului in aproape toate ramurile constructiilor, pana in deceniul 3 al sec XX cand au inceput sa se construiasca zgarie-nori cu structura de otel.

Betonul este o roca artificiala, obtinuta prin amestecul celor 3 componente de baza:
  • Ciment
  • Agregate
  • Apa
In compozitia acestuia pot intra diverse alte elemente care au roluri diferite precum agenti de intarire, agenti de fluidizare, agenti de plastifiere, coloranti, etc. Va stam la dispozitie cu o gama variata de prefabricate din beton precum tuburi din beton, elemente pentru camine de vizitare, camine atipice si multe altele.

Copyright © 2017 InfraBeton . Webdesign by Dezvoltare pagini web cluj - bucuresti. | 
Infra-Beton - Istoria betonului